Guerrillamarketing: creatieve en onconventionele marketingstunts om de aandacht te trekken

21 Jun Door Marketingspecifiek.nl

In de wereld van marketing is het steeds uitdagender geworden om de aandacht van consumenten te trekken. Traditionele reclamekanalen zijn verzadigd en consumenten zijn steeds beter in staat om advertenties te vermijden. Om op te vallen en impact te maken, hebben marketeers gezocht naar nieuwe en creatieve manieren om hun boodschap over te brengen. Een van die methoden is guerrillamarketing.

Wat is guerrillamarketing?

Guerrillamarketing is een marketingstrategie waarbij gebruik wordt gemaakt van creatieve en onconventionele marketingstunts om de aandacht van het publiek te trekken. Het is een vorm van marketing die zich richt op het creëren van opvallende ervaringen en het genereren van buzz, vaak met beperkte middelen. In plaats van te vertrouwen op traditionele advertenties, maakt guerrillamarketing gebruik van verrassende en memorabele campagnes om een blijvende indruk achter te laten bij het publiek.

Kenmerken van guerrillamarketing

Guerrillamarketing kenmerkt zich door de volgende aspecten:

 • Creativiteit: Guerrillamarketing is gebaseerd op creatieve en inventieve ideeën. Het draait om het bedenken van unieke en originele concepten die de aandacht trekken en het publiek verrassen.
 • Onconventioneel: Guerrillamarketing maakt gebruik van onconventionele marketingkanalen en -methoden. Het doorbreekt de traditionele reclameregels en zoekt naar nieuwe manieren om de doelgroep te bereiken.
 • Verrassingseffect: Guerrillamarketing is vaak gericht op het creëren van een verrassingseffect bij het publiek. Het gaat om het overtreffen van de verwachtingen en het creëren van een blijvende indruk.
 • Buzz-generatie: Guerrillamarketing heeft als doel om buzz en mond-tot-mondreclame te genereren. Het wil dat mensen over de campagne praten, het delen op sociale media en anderen enthousiasmeren om erbij betrokken te raken.
 • Doelgroepgericht: Ondanks de onconventionele aanpak is guerrillamarketing gericht op een specifieke doelgroep. Het is belangrijk om te begrijpen wie de doelgroep is en wat hen motiveert, zodat de campagne effectief kan zijn.

Voorbeelden van guerrillamarketing

Guerrillamarketingcampagnes kunnen vele vormen aannemen. Hier zijn enkele inspirerende voorbeelden:

 • Flashmobs: Spontane optredens of activiteiten op openbare plaatsen, die mensen verrassen en de aandacht trekken.
 • Straatartiesten: Het inhuren van getalenteerde straatartiesten om de boodschap op een creatieve en interactieve manier over te brengen.
 • Guerrilla-graffiti: Het gebruik van creatieve straatkunst en graffiti om de boodschap op muren en gebouwen te plaatsen.
 • Viral video's: Het creëren van video's met een hoog entertainmentgehalte die viraal kunnen gaan en veel online aandacht genereren.
 • Stuntmarketing: Het uitvoeren van opvallende en onverwachte stunts die mensen verbazen en betrekken bij de campagne.

Voordelen van guerrillamarketing

Guerrillamarketing biedt verschillende voordelen voor bedrijven:

 • Opvallen: Door de onconventionele aanpak valt guerrillamarketing op tussen de traditionele reclame-uitingen. Het trekt de aandacht en zorgt ervoor dat mensen de boodschap niet snel vergeten.
 • Besparing van kosten: Guerrillamarketing kan vaak met beperkte middelen worden uitgevoerd. Het vereist creativiteit en inventiviteit in plaats van grote budgetten.
 • Buzz en mond-tot-mondreclame: Succesvolle guerrillamarketingcampagnes genereren buzz en mond-tot-mondreclame. Mensen praten erover en delen het op sociale media, waardoor de boodschap zich verspreidt.
 • Interactie met de doelgroep: Guerrillamarketing biedt de mogelijkheid om direct in contact te komen met de doelgroep. Het creëert interactieve ervaringen die mensen betrekken bij de campagne.

Conclusie

Guerrillamarketing is een krachtige strategie om de aandacht van het publiek te trekken en impact te maken. Door creatieve en onconventionele marketingstunts in te zetten, kan een bedrijf opvallen tussen de massa en een blijvende indruk achterlaten. Het vereist creativiteit, inzicht in de doelgroep en de bereidheid om de traditionele regels van marketing te doorbreken. Met de juiste aanpak kan guerrillamarketing leiden tot buzz, mond-tot-mondreclame en uiteindelijk het bereiken van marketingdoelen.